Valpstadier

Vi försöker att på bästa sätt och på ett för hundarna naturligt sätt ta hand om valparna under deras första åtta veckor. När de lämnar oss ska de vara redo att flytta in hos sina nya familjer och att möta den stora världen.
0-2 veckor

Att hålla sig varm och att äta är det som är första prioritering för valparna under den här perioden. Därför ska tiken och valparna ges så mycket lugn och ro som möjligt. Att ligga nära varandra och få taktil beröring från syskon och tiken främjar kontakt och utveckling. Valparna tränar och utvecklar sin förmåga att finna föda. För valpen är kampen att ta sig fram till maten en viktig del av utvecklingen. Under den här perioden är det vårt ansvar att se till att tiken kan återhämta sig efter valpningen, att det är lugnt runt tiken samt att temperaturen är lagom så att valparna ligger tillsammans.

2-3 veckor

Nu börjar valparna se och höra. Alla valpar föds blinda och döva. Valparna tränar sin fysik genom att, stå, gå och kravla sig runt. Valpens sinnesstämning är relativt outvecklad men de tar emot intryck/information som tiken förmedlar genom sin sinnesstämning t.ex. rädsla, oro och aggressivitet. Det är alltså av yttersta vikt att tiken är i bra mental balans.

3-5 veckor
Det 21 dygnet är viktigt för valparna. Runt detta dygn hade det skett en stor förändring om valparna hade varit födda i det fria. Det hade då varit dags att för första gången ta sig ut ur lyan och möta livet utanför. Denna period är en av valpens präglingsperioder, den ska lära sig vilken art den tillhör och i den vilda flocken hade valpen nu fått träffa de övriga flockmedlemmarna. Valpen har nu blivit nyfiken och söker kontakt. Nu börjar vi tillbringa mycket tid med valparna och lämnar de lära känna våra andra hundar .
Valparna leker med varandra och visar många sociala beteenden. De är vaksamma på allt som sker och är beredda att fly i säkerhet om de blir rädda. Det hänger ihop med den vaksamhet som hade krävts för livet i det fria med alla faror som lurar utanför lyan. Vi börjar också umgås med valparna var för sig. De får smaka på valpmat för första gången.
5-8 veckor
Dofter börjar bli viktiga för valparna och nu får de börja leta godis tillsammans och var för sig och  springa och leka ute på vår huskygård. Valparnas intresse för att utforska och undersöka är stort.
De får träffa olika människor och våra andra hundar. De får även ta sig igenom små hinderbanor där det blir miljöträning. Valpen är vid 8 veckors ålder van att äta färskfoder + torrfoder.

Lapplands Drag ist ein Unternehmen mit Reisegarantie

Vädret Lomselenäs

Huskyfarm Lappland Schwerden Hundeschlittentouren Blattnicksele hundeschlittenReisen Winter Urlaub SchlittenhundeReisen Schlittenhundetouren Mushing Huskyfarmurlaub Lapplands Drag HundeschlittenExpedi